Bedragare på Tradera

Tradera är en underbar handelsplats, men det gäller att vara vaksam som köpare av mynt (och annat). Där säljs en del moderna kopior - främst av utländska mynt (men då och då även något svenskt objekt). Här gäller - som alltid - att kunskap är bästa vaccinationen mot att bli lurad. Samt naturligtvis att vara extra misstänksam mot nya och okända säljare och alla erbjudanden som "är för bra för att vara sant". I beskrivningarna står ofta formuleringar som att "säljaren inte kan något om mynt", "att man ärvt myntet", eller liknande - allt för att få köparen att tro att man kan göra ett fynd. Att granska de omdömen som säljaren tidigare fått kan vara till viss hjälp. Ett annat tecken på att allt kanske inte står rätt till är att auktionerna är korta; kanske bara någon eller några dagar. (Ty det är ju så att risken att bli "avslöjad" av någon kunnig samlare ökar vid långa exponeringstider!)

Ett annat "otyg", som ju närmast är att betrakta som rent bedrägeri (och därmed kriminellt), är ju när säljaren inte ens har objektet som bjuds ut. Man snor helt enkelt bilder från någonstans på nätet och tar sedan betalt i förskott av köparen, utan att ha någon som helst avsikt eller möjlighet att leverera varan. Kanske försöker man sedan komma undan med att skylla på att posten slarvat bort försändelsen, eller med någon annan undanflykt.

Av en ren slump noterade jag nyss den annons som avbildas nedan. Ett mynt som säljaren påstår sig har ärv av sin farfar. Sanningen är att myntet ligger i Gorgons samling sedan en lång tid tillbaka. Bilden är stulen från Gorgons myntsida!

/fusk-2.jpg

19 jun 2016