Bröderna Hunts numismatiska samlingar

Att läsa andra myntbloggares inlägg är både lärorikt och inspirerande. Vår f.n. mest aktive bloggare är nog Micke. Jag noterar att han idag skriver om bröderna Hunts försök att köpa upp allt silver i världen i slutet på 1970-talet och början av 1980-talet. En sedelärande historia om hur man kan spekulera bort några miljarder (dollar) av en familjeförmögenhet. Jag minns själv hur silverpriserna rusade under tidigt 1980-tal, vilket (bl.a.) medförde att Gorgon genom att sälja några hundra 40-procentiga enkronor skaffade kapital för att istället investera i bl.a. några penningar från Birger Magnusson, vilka fortfarande pryder sin plats i samlingen.

Men åter till bröderna Nelson Bunker och William Herbert, båda med efternamnet Hunt. Dessa två amerikanska miljardärer (i dollar) nöjde sig nämligen inte med att investera i silver, utan de byggde också upp mycket förnämliga samlingar av antika mynt. Helt enastående kollektioner som hör till de absolut bästa samlingarna av antika mynt som någonsin sammanbragts av privatpersoner. Efter konkursen 1988 tvingades dock bröderna att sälja dessa samlingar, och det blev firman Sotheby’s som 1990 och 1991 skingrade samlingarna. De kataloger som då producerades, med fantastiska färgbilder på de mest exklusiva objekten, och rent generellt mycket påkostat tryck och bindning, var nog vid denna tidpunkt de mest högklassiga myntkataloger som producerats.

Sviten med Sotheby’s Hunt-kataloger 1990-1991 omfattar totalt 8 kataloger, varav den första inte innehåller några mynt, utan antika vaser, byster och statyer – även sådant samlade alltså bröderna på. Medan broder Nelson intresserade sig för grekiska och romerska mynt, var William mest road av bysantiska präglingar. Nelson hade även en stor samling med islamiska mynt, totalt drygt 8500 exemplar, vilka såldes som ett utrop (!) i april 1991.

Även om man i likhet med Gorgon inte samlar antika mynt, så pryder dessa kataloger sin plats i det numismatiska biblioteket. Att bläddra i dessa är en ren njutning. Katalogerna är inte speciellt svåra att anskaffa, möjligen med undantag för den med de islamiska mynten vilken är ganska sällsynt. Upplagorna var stora, men man får nog ändå vara beredd på att betala mellan 50 och 100 USD per styck för dem om man försöker köpa dem antikvariskt från USA – därmed inte sagt att man inte kan hitta enstaka kataloger billigare om man letar.

/hunt.jpg

18 Aug 2015