Dags för FriMynt 2016

Knappt har man återhämtat sig från myntmässan i Borlänge innan det är dags för nästa myntmässa... Lördagen den 23 april så infaller en av årets numismatiska höjdpunkter – Helsingborgsutställningar/FriMynt. Denna mässa är ”störst, bäst och vackrast” för oss som samlar mynt. Den arrangerades första gången av Helsingborgsutställningar redan 1973, då under namnet Mynt-73. (Ett bra reportage från mässan, som då var tre  hela dagar och lockade hela 5200 besökare, finns att läsa i Skandinavisk Numismatik nr 5, 1973.) År 1979 ändrades namnet på mässan till FriMynt. I år är det alltså 44 år sedan starten. (Såg att samlarmässan i Skara anser sig vara ”nordens äldsta”, då den nyligen arrangerades för 43:e året. Sorry Skara, Helsingborg var före.)

Numera är det ju ganska få mynthandlare som har en butik i vilken man kan köpa mynt över disk. Mycket av handeln har flyttat till internet, där Tradera är den största handelsplatsen. De riktigt dyra och spektakulära mynten hittar man numera oftast på kvalitetsauktioner i Sverige eller utrikes.

Myntmässorna är därför unika tillfällen att få träffa landets mynthandlare och granska (delar av) deras lager. En del handlare spar också på en del bra objekt för att kunna erbjuda dessa just på mässor.

Och sen skall man inte heller glömma att myntmässorna är utmärkta tillfällen att knyta kontakter med andra likasinnade. Till FriMynt vallfärdar samlare från hela Sverige och även från våra grannländer.

Information om FriMynt 2016 hittar ni här. Vi ses i Helsingborg!

/frimynt_2016.jpg

17 apr 2016