Den bästa av alla tidsåldrar?

Lever vi (medeltidssamlarna alltså) just nu i den bästa av alla tidsåldrar? Ja, kanske det? De senaste 11 åren (med start 23 nov 2007) har vi kunnat välja och vraka bland ett mycket gott utbud av medeltida svenska mynt. Samling Bonde på Ericsberg erbjöd ett flertal mycket rara mynt, samt ett stort antal vanligare objekt, på de 4 auktioner som arrangerades av Ulf Nordlinds Mynthandel 2007–2010. (Ytterligare 2 auktioner, i samarbete med Künker erbjöd mynt ur samling Bonde, men inga medeltida objekt.)

Som om inte detta skulle räcka för att glädja ett samlarhjärta, så kunde vi på MISAB 1 (2009) hänföras av rikedomen i den samling som skapats av legenden Anders Frösell. Även här fanns gott om RRRR- och RRR-mynt; objekt som man kanske bara får ett tillfälle i livet att förvärva. MISAB har sedan fortsatt med att på auktioner under senare år då och då erbjuda mycket bra objekt ur en av landets bättre medeltidssamlingar som succesivt skingrats. När man nu i senaste katalogen kan läsa att ytterligare en av de bästa privata samlingarna kommer att säljas på kommande auktioner, så är det bara att tacka och ta emot!

Det senaste dryga decenniet kan mycket väl tävla mot 1960-talets omfattande försäljningar av medeltidsmynt ur Sven Svenssons samling. Visst finns enstaka höjdpunkter däremellan, t.ex. Ahlström auktion 40 (1989) med Rolf Sjöbergs samling, men på det stora hela taget så är det nu en guldålder.

Och som framgått ovan är det inte slut på möjligheterna att göra goda inköp till medeltidssamlingen ännu. Festen fortsätter ännu några år!

Med början 2023 så inleds även försäljningar ur L. E. Bruuns enorma samling. Och där finns många riktigt trevliga och rara svenska medeltidsmynt! Enda smolket i glädjebägaren är väl att för de allra flesta samlare tillåter budgeten inte att man köper allt man vill ha till vilket pris som helst. Men de objekt som krävt mest uppoffringar är kanske de som i längden ger samlaren den största glädjen?

/den-basta.jpg

17 nov 2018