FriMynt 2019 och MISAB 31+32

Om knappt två veckor infaller vårens numismatik-intensivaste helg! Lördagen den 27 april samlas horder av mynt- och medaljsamlare i Helsingborg för den årligen återkommande samlarmässan FriMynt. Mässan är ”störst, bäst och vackrast” av alla myntmässor i Sverige, och har arrangerats sedan tidigt 1970-tal.

Och som om detta inte vore nog, så arrangerar MISAB två specialauktioner i Malmö dagen efter (d.v.s. söndagen den 28 april). Det är dels en auktion med fokus på svenska kopparmynt, dels en auktion med vikingatida mynt. Katalogerna finns för nerladdning från MISABs hemsida. Auktion 32, med vikingatida material, innehåller ett enastående utbud av de mynt som cirkulerade i Skandinavien under vikingatiden. De ”nationella” svenska mynten (om uttrycket tillåts) var ju i minoritet, och huvuddelen av mynten var arabiska, anglo-saxiska, och tyska.

På auktionen utbjuds även ett antal mynt slagna i Sigtuna av Olof Skötkonung, samt det i särklass vackraste exemplaret utanför de offentliga samlingarna av Anund Jakobs sällsynta penningar; ett enastående exemplar som tidigare varit KMKs utställningsexemplar, och som i en bytestransaktion mellan KMK och Ahlströms mynthandel under tidigt 1970-tal kom ut på den privata marknaden och sedermera hamnade i Rolf Sjöbergs samling. Myntet klubbades 1989 (på Ahlström auktion 40) för 190.000 kr. (Det har senare sålts en gång till för en något lägre summa.)

Gorgon skulle bli mycket förvånad om vi inte på auktion 32 kommer att få se ett nytt prisrekord för Anunds mynt. Visserligen har ett antal penningar från Anund under senare år kommit ut på marknaden – dels från länder i Östeuropa, dels från äldre samlingar som Bonde, men generellt är de allra flesta av Anunds penningar i ”halvbra” eller låg kvalitet. Sjöbergs exemplar sticker ut som exceptionellt välbevarat.

[Foto: MISAB/Magnus Wijk]

/image00237.jpg

14 apr 2019