FriMynt 2019 och MISAB 32 - kommentar

Så är man hemma igen efter en tripp till ”södern”. 145 mil bakom ratten är ju lite tungt, men absolut värt besväret.

FriMynt brukar bjuda på härligt vårväder, men inte denna gång. Regnigt och grått. Men vad gör det, när man kan botanisera i ett enastående brett utbud av numismatiska objekt? Och dessutom få en pratstund i fikahörnan med likasinnade från hela landet!

Jag tror att årets mässa faktiskt lockade fler besökare än 2018; men det är ju bara min subjektiva bedömning – det var i alla fall trångt i gångarna och ibland svårt att komma fram till borden.

Som vanligt så var det medeltida materialet begränsat, men visst fanns det medeltida mynt för den som letade ordentligt och tog sig tid att fråga efter det. Det fanns lite vanligare gotländska präglingar och ett och annat vanligare svenskt mynt lite här och där. Det som stack ut denna gång var några sturetida halv- och helörtugar. En örtug fick följa med Gorgon hem!

Mycket glädjande var att Christian Hamrins referensbok/värderingsbok över Bernadotteperiodens mynt nu fanns tillgänglig. Väl värd sina 350 kr anser Gorgon (trots att jag inte samlar på mynt från denna period).

Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara på MISABs auktioner i Malmö på söndagen. Men prislistorna finns ute på MISABs hemsida. Som väntat så slogs ett nytt prisrekord för Anund Jakobs penningar. Sjöbergs enastående vackra exemplar av LL 1, som även innehade det tidigare rekordet, nådde denna gång helt otroliga 530.000 SEK (+18,75%). Det är därmed det dyraste svenska vikingatida mynt som sålts på auktion!

/frimynt_2019_rapport.jpg

30 apr 2019