MISAB auktion 20 referat

MISABs 20:e auktion arrangerades i helgen. Som tidigare nämnts så slogs omsättningsrekord med bred marginal. Totalt klubbades mynt och annat för drygt 10,7 miljoner, vilket är ca 2 miljoner mera än tidigare högst noterade omsättning för firman. Uppenbarligen håller intresset för mynt, medaljer, och andra numismatiska objekt i sig. Auktionslokalen var också "knök-full", och jag räknade till drygt 120 närvarande strax före lunch. På fredagskvällen hade MISAB dessutom bjudit in till ”mingel” på kvällen – mycket trevligt! (Återkommer kanske till detta i ett senare inlägg.) Mina bloggkollegor kommer säkert att recensera auktionen i sin helhet, så jag fokuserar som brukligt på det medeltida materialet.

Under de senaste årens auktioner har vi sett en tydlig trend mot ökat intresse för de medeltida mynten, och därmed också högre priser. På denna auktion kunde dock en tydlig avmattning noteras. Huruvida detta bara är en paus i trenden, eller ett trendbrott mot en mera dämpad prisutveckling, är det dock för tidigt att yttra sig om. Naturligtvis så nådde en del objekt höga eller t.o.m. mycket höga priser, men rätt så många objekt klubbades förmånligt (för köparen), och några få objekt förblev osålda. Gorgon är något förvånad över detta utfall, då denna auktion ju faktiskt erbjöd ett flertal sällsynta eller t.o.m. mycket rara objekt – kanske inte i toppkvalitet, men sådant kan man inte förvänta sig av objekt som endast finns i ett fåtal exemplar på marknaden. Är man inte nöjd med ett exemplar i låg kvalitet, så får man helt enkelt vara utan mynttypen – vilket i längden gör att man ångrar att man inte köpte när tillfälle fanns! Man kanske bara får en chans under sin livstid att förvärva ett specifikt mynt med tre eller fyra R.

Nåja, nog filosoferat om detta! Några mynt som klubbades för hyfsade eller t.o.m. goda priser var t.ex. Valdemars penningar nr 410-412. De tre penningarna med bokstav mellan två kronor (nr 417-419) nådde också höga priser. De sistnämnda, som numera anses vara slagna i Norge, köptes troligen av en norsk samlare. Vidare utmärkte sig några de senmedeltida penningarna med Krönt Huvud med höga priser (nr 423, och speciellt nr 428 och 434). Jag skulle tro att nr 434 (klubbad för 8200 kr) faktiskt är ett nytt all-time-high för gruppen.

Bland örtugarna så blev som väntat kung Hans örtug dyrast, med 33.000 kr + provision, vilket väl var ungefär vad den bör kosta. Interregnumörtugen – något svagpräglad och allmänt lite tråkig – klubbades för 25.000, vilket väl också känns rätt. 24.000 för Eriks Åbo-örtug i bra kvalitet är också bra betalt. Däremot förvånas man över att Albrekts Kalmar-örtug, Kristoffer LL 3, Karl Knutsson LL 1b, och Sten Sture d.ä. LL 1 såldes till mycket rimliga priser. Köparna är att gratulera! För halvörtugarna var prisbilden liknande – några betalades bra, medan andra gick billigt.

Som vanligt var arrangemangen kring auktionen utan anmärkning. Gorgon uppskattar speciellt möjligheten till lunch i direkt anslutning till auktionslokalen – man slipper dra ut på stan och leta upp ett matställe, och man garanteras trevligt sällskap med likasinnade.

/misab_20.jpg

11 Sep 2016