MISAB auktion 30 - dag 1

Så var första dagen av MISABs auktion 30 – ett tvådagarsarrangemang – avklarad. Som framgår av bilden nedan så var salen smockfull med hugade spekulanter. Intresset för myntsamlande och numismatik visar ringa tecken på avmattning. Och detta är vi ju alla tacksamma för.

Gorgons huvudintresse är ju de medeltida mynten så jag begränsar mig till att kommentera dessa. Modernare mynt kommer säkert att analyseras av mina bloggkollegor.

Auktion 30 erbjöd 66 utrop medeltida svenska och gotländska mynt. De vikingatida svenska mynten kommer att säljas på specialauktion 32 i slutet av april.

Utbudet var bra och varierat denna gång. Såväl sällsynta och vackra exemplar som vanligare objekt gick under klubban. Priserna var, som vanligt, lite ”spretiga”. Detta kan förklaras med att antalet medeltidssamlare fortfarande är begränsat, och priserna styrs då mycket av vilka objekt som de närvarande valt att prioritera just denna gång. Om flera valt att fokusera på samma objekt så drar priserna iväg. Men är man ensam budgivare på ett visst objekt så kan det klubbas förmånligt.

Sammanfattningsvis så kan man konstatera att prisnivån (på det medeltida materialet) denna gång var lite dämpad. Mynten såldes till förväntat pris, eller t.o.m. aningen under. Det fanns alltså tillfälle till goda förvärv! Men som vanligt så sticker ändå några mynt ut med anmärkningsvärt höga klubbslag.

Några av de mynt som nådde goda priser var:

Nr 1. Knut Eriksson. Svealandspenning. 38.000 kr

Nr 15. Birger Magnusson. Penning med L. 49.000 kr (!)

Nr 42. Karl Knutsson Bonde. Örtug Åbo. 8.000 kr.

Nr 50. Sten Sture d.ä. Penning Stockholm. 10.000 kr (!)

Nr 60. Gotland. Brakteatpräglad penning med kyrka. 7.000 kr (!)

Tyvärr hade Erik av Pommerns två Åbo-mynt utgått. Och visst kan man förvånas över att den vackra Västerås-halvörtugen från Sten Sture d.y. blev osåld!

/misab-30-dag-1.jpg

31 mar 2019