Myntpyssel i corona-tider (1)

I dessa utmanande tider, när några sitter i påtvingad eller självvald karantän, och andra bara tillämpar ”social distancing” lite lagom, så kan ju lite pyssel med myntsamlingen vara ett bra sätt att fördriva tiden. Kanske läge att fundera lite över förvaring och dokumentation av sin samling?

Gorgon har standardiserat sin förvaring, dels genom att endast använda myntramar av ett fabrikat (Lembit) och endast vissa storlekar (20, 24 och 27 mm), dels bestämma vilken information som skall finnas på ramarna. Texten skrivs på 12 mm breda självhäftande vita plastremsor. Det finns flera fabrikat maskiner som kan användas för att trycka text på sådana.

Myntramarna förvaras i myntpärmar med blad som som rymmer 12 ramar per sida. Jag brukar ha 8 st blad (96 myntramar) i varje pärm då detta gör pärmen lagom tjock och lättbläddrad, men det går att klämma in 10 blad om man så önskar.

Myntpärmarna förvaras sedan i bankfack. Lite tråkigt kanske, men då jag fotograferat alla mynt, så kan jag ändå studera dem hemma på datorskärmen.

Var och en gör naturligtvis som man själv önskar, men dessa förvaringsprinciper passar i alla fall mig bra.

/pyssel_1.jpg

/pyssel_2.jpg

/pyssel_3.jpg

15 apr 2020