Numismatik i Sunne

Det börjar bli ont om offentliga myntutställningar i Sverige: Kungliga Myntkabinettet stänger som bekant sin vackra utställning den 20 augusti; Uppsala Universitets Myntkabinett har varit stängt en längre tid p.g.a. ombyggnader av Universitetshuset. Mindre utställningar finns på ett par andra museer, men de är inte alltid så lätta att hitta. Och den fina utställningen i Avesta är numera endast sporadiskt öppen. Men man kan som kontrast till detta glädjas åt att ett så pass litet samhälle som Sunne i Värmland sedan ett par år har en permanent utställning av mynt i ett "Myntrum" i det lokala biblioteket.

Mynten i utställningen testamenterades till Sunne socken i ett testamente daterat 1913, och har sedan samlingens skapares död 1917 legat nerpackade i backfack. För ett par år sedan togs så ett initiativ för att en del av den samling som skapades av den lokale storsamlaren Nils Olsson (1846-1917) skulle kunna visas offentligt.

I ett litet rum i biblioteket visas nu dels en del information om samlaren Nils Olsson och hans donation, dels ett trevligt urval av mynt ur samlingen - allt exponerat på ett mycket tilltalande sätt. Tyvärr kunde biblioteket inte tillhandahålla någon tryckt information om samlingen och dess historia, men lovade att undersöka möjligheterna att ta fram en liten trycksak om samlingen.

Så om någon myntintresserad har vägarna förbi Sunne så rekommenderas varmt ett besök i Sunne Bibliotek!

/sunne-1.jpg

/sunne-2.jpg

/sunne-3.jpg

/sunne-4.jpg

/sunne-5.jpg

 

21 jul 2017