Nytt prisrekord (?) på en Olofpenning av EDEDO-typ

På en auktion idag i England (DNW auktion 159) klubbades idag, som utrop 364, en penning från Olof Skötkonung med barbariserade inskrifter för hela 1900 GBP, vilket med dagens valutakurs och köparprovision 24% blir drygt 27600 SEK. Detta är möjligen det högsta pris som hittills betalats för en penning av den ganska vanliga EDEDO-typen (den brukar kallas så, eftersom inskriften oftast börjar med denna bokstavskombination). Detta trots att myntet inte var katalogiserat som Olof Skötkonung, utan helt anonymt som Anglo-Scandinavian Imitation!

(Man kan ju alltid spekulera i vad slutpriset skulle blivit om den fått en korrekt beskrivning - "Olof Skötkonung" - i katalogen?)

Rent generellt så verkar intresset för sigtunamynten från Olof och Anund vara stigande - och därmed även priserna. Redan för ett år sedan kunde Gorgons blogg rapportera om häpnadsväckande höga klubbslag på två ”reguljära” Olof-penningar (d.v.s. med Olofs namn), och på MISAB 32 nåddes nyligen en ny toppnotering på en penning från Anund Jakob. På samma auktion noterades även ett mycket högt pris på en barbariserad penning på fyrkantig plats (nr 245: 38000 SEK plus påslag = 45125 SEK) – även det troligen ett rekord.

Det skall bli mycket intressant och se om denna trend håller i sig! Jämfört med många moderna mynt så är de svenska vikingatida och medeltida mynten mycket lågt värderade. Det anser i alla fall Gorgon!

/ededo-dnw-2019-07-03.jpg

 

3 jul 2019