Och förstaplatsen går till Carl XVI Gustaf!

Idag meddelas bl.a. på SVT att kung Carl XVI Gustaf nu är den kung som suttit längst på den svenska tronen, nämligen 44 år och 223 dagar. Han överträffar därmed kung Magnus Erikssons rekord från 1364; Magnus var kung i 44 år och 222 dagar enligt hovet och Riksarkivet.

Magnus Erikssons långa regering gör att hans mynt hör till de vanligare och billigare bland de svenska medeltidsmynten. Ett flertal typer präglades, och visst finns det bland Magnus mynt ovanliga och riktigt rara objekt – men även mynt som är möjliga för normalsamlaren att förvärva till mycket rimliga priser.

Nedan avbildas två mynt ur den serie som präglades i stor mängd 1340–1354. På ena sidan ser vi ”Folkungalejonet” och på den andra sidan Tre Kronor med en bokstav eller symbol i centrum. Mynten är mycket vanliga på marknaden, men riktigt vackra exemplar är sällsynta – de flesta mynten av denna typ är slarvigt präglade. Nedan avbildade mynt är av ovanligt hög kvalitet.

Den som vill fördjupa sig i Magnus mynt rekommenderas läsa Svensk Numismatisk Tidskrift nr 4, 2016, sidan 84-86. Den finns som PDF här.

/magnuseriksson_b_ny.jpg

26 apr 2018