Proveniens: Ex Bonnier 1906 (2)

För en tid sedan gjorde jag ett inlägg om mynt som kan spåras till samling Bonnier, vilken såldes på Holmbergs auktion 69 år 1906. Tanken var att det inlägget skulle följas av flera, men av olika skäl så har blogginläggen därefter handlat om annat.
Nåväl – åter till samling Bonnier. Som påtalades i förra inlägget så är teckningarna i auktionskatalogen mycket exakta, vilket gör att det i många fall med säkerhet går att fastställa identitet. Här kommer ett exempel till som visar detta. En penning med L inom slät ring, slagen i slutet av Magnus Erikssons tid som svensk kung. Hela gruppen penningar med bokstav inom slät ring är ganska sällsynt; penningen med L är den vanligaste. Trots det förekommer den inte speciellt ofta på myntauktionerna. L syftar naturligtvis på myntorten Lödöse.
Identitet i detta fall är säkerställd. Man behöver bara jämföra myntämnets form, samt notera de två stampsprickorna för att bli övertygad.
Jag förvärvade myntet från en annan medeltidssamlare 1991. Det kom ur Rolf Sjöbergs samling, vilken såldes på Ahlström auktion 40 (1989). Sjöberg förvärvade myntet 1969 från Yngve Almer Mynthandel; tidigare ägare var Manne Jacobsson och Georg deLaval och – Bonnier!

/ex_bonnier_2.jpg

 

30 okt 2019