Sommarlov!

Vårterminen, om uttrycket tillåts, blev för oss myntsamlare helt annorlunda än tidigare år. Mässor, myntklubbsmöten och auktioner ställdes in helt eller flyttades till hösten. Några få auktioner genomfördes (med begränsningar i antalet fysiskt närvarande köpare) medan andra genomfördes helt digitalt med s.k. ”live bidding” via internet. Det sistnämnda konceptet är här för att stanna, även i de fall då man har budgivning i salen från fysiskt närvarande personer. Tempot i auktionen blir lägre, men priserna tenderar att bli högre, då personer som annars inte skulle bjuda i realtid nu kan göra det från sin egen dator!

För ett år sedan skrev jag om Anund Jakobs vår; om man skall sätta någon etikett på denna vår så får det bli Olof Skötkonungs vår. Drygt ett dussin Olof-penningar har sålts på internationella auktioner i Europa och USA. De allra flesta var av typen Long Cross med helt barbariserade inskrifter, men på Künkers kommande auktion 337 i juni erbjuds också en ”reguljär” penning med Olofs namn.

Den stora sensationen under våren var dock en ytterst sällsynt penning från Anund Jakob av Long Cross typ, LL 2, som såldes av WCN auktion 74 i Polen. Myntet var välpräglat och tydligt och i stort sett utan slitage. En ytspricka på åtsidan och några fläckar på frånsidan var det enda som störde intrycket av ett praktexemplar. Märkligt nog stannade budgivningen på endast 30000 PLN, vilket med påslag och aktuell kurs blir drygt 80000 SEK. Detta måste anses vara ett fyndpris, och köparen – en svensk samlare av vikingatida mynt – kan känna sig mycket nöjd med detta.

Nu blir det glesare med blogginlägg från Gorgon under sommaren, men framåt tidig höst så börjar det säkert hända saker i den numismatiska världen som är värda en kommentar.

Till dess – följ myndigheternas rekommendationer angående Covid-19 och STAY SAFE till dess att vi förhoppningsvis kan återgå till mera normala numismatiska aktiviteter under hösten!

/dvorcetl.jpg

13 jun 2020