Spännande september för örtugssamlarna!

Så har MISAB-katalogen anlänt till brevlådan. Denna gång tre veckor före auktionen, vilket bör ge hugade spekulanter tillräckligt med tid att studera utbudet, göra sina prioriteringar, och som vanligt konstatera att tillgänglig myntbudget inte alls räcker för att köpa det man vill ha! Katalogen (PDF-fil, ca 66 MB) kan också laddas ner här.

Dan Carlberg och hans medhjälpare har lyckats få in en del riktigt bra medeltida material. Denna gång är det väl främst örtugarna som ”sticker ut” bland medeltidsmynten. Utöver några vanligare örtugar så kan man låta sig frestas av följande ”godsaker” som alla har minst ett ”R”:

#425. Kalmar-örtug från Albrekt, LL 6b. RRR.

#433. Åbo-örtug från Erik av Pommern, LL 8b. R.

#435. Kristoffers ytterst sällsynta örtug LL 3. RRRR.

#436. Kristoffer örtug LL 5. R.

#437. Karl Knutsson Bonde, LL 1a, ex Frösell. R.

#439. En interregnum-örtug 1465-67, LL 2b. RRR.

#440. Sten Sture d.ä.:s örtug LL1, ex Frösell. RR.

#458. En Stockholms-örtug från kung Hans, LL 1, ex Bonde. R.

Sällsyntast bland dessa är Kristoffer-örtugen, LL 3, men det betyder ju inte per automatik att den blir dyrast.

Bland penningarna, halvörtugarna och de gotländska mynten finns också en del trevliga och/eller rara objekt, men där överlämnar jag till läsarna av denna blogg att själva hitta sina favoriter!

Och som om detta inte vore nog så kan den som har budget kvar se fram emot Künkers auktion i slutet av september, då – utöver två Olof-penningar samt lite annat smått och gott – ytterligare en spektakulär örtugsraritet bjuds ut:

* Kung Hans mycket svåra Västeråsörtug, LL 3. RRR.

Jag skulle tro att den sistnämnda blir den som kommer att bli dyrast av ovan nämnda mynt. Under de senaste 50 åren har endast en sådan örtug bjudits ut till offentlig försäljning på auktion, nämligen på Bonde 3, då ett exemplar klubbades för 44.000 kr + 20% = 52.800 kr.

September blir en spännande månad!

/misab-20.jpg

19 aug 2016