Summering av 2017

2017 blev ett mycket bra år för oss medeltidsnördar. Ett ovanligt bra utbud av rara och trevliga mynt på MISABs auktioner samt på Frimärkshusets auktion i december. Dessutom fanns det ovanligt många och bra objekt på FriMynt detta år. Tyvärr så var Gorgon förhindrad att besöka mässorna i Olofström och Norrköping detta år, men det kommer ju nya chanser 2018!

På Tradera ha endast ett fåtal bättre objekt utbjudits, men året avslutades på ett imponerande sätt med att två Olof Skötkonung-penningar fick nya hem.

Tyvärr så solkas glädjen av KMKs flytt från Slottsbacken, samt de omfattande stölderna från både KMK och Göteborgs stadsmuseum. Två personer har fällts för grov stöld och grovt häleri, men dessa domar avser endast ett litet fåtal av alla de objekt som saknas. Fler åtal förbereds tydligen.

Nåväl – till Gorgons egen samling har 25 objekt förvärvats, och ungefär lika många objekt har fått lämna samlingen. Av nyförvärven var ca. hälften nya typer och varianter, medan resten köptes för att byta ut sämre exemplar i samlingen. De dubbletter som då uppkom har redan till större delen avyttrats, tillsammans med några mynt som redan tidigare klassats som dubbletter. Andelen dubbletter i samlingen har kraftigt reducerats under året, samtidigt som kvaliteten höjts på återstående objekt och nya typer och varianter adderats. Precis så som man vill att en samling skall utvecklas!

Det numismatiska biblioteket har kompletterats under året, samtidigt som en del dubbletter och annat obehövligt avyttrats. Utrymmesbrist gör dock att mera skall bort i sinom tid.

Nedan avbildas ett av årets inköp – en penning från Valdemar (kung 1250–1275) i underbar kvalitet – i stort sett ”orörd” bortsett från lite kabinettsslitage* på myntets högsta punkt – kungens näsa! Denna penning är ett av de på marknaden vanligast förekommande medeltidsmynten, och därmed inte speciellt dyr – men som sagt – ett ovanligt trevligt exemplar.

En God Jul och ett Gott Nytt År tillönskas alla myntvänner!

* Kabinettsslitage kallas ett lätt slitage på ett mynts allra högsta detaljer, som uppkommit när det legat på en bricka i ett myntskåp och åkt lite fram och tillbaka på underlaget när myntbrickorna dragits/skjutits ut och in i skåpet.

/2017-summering.jpg

 

21 Dec 2017