Vackra medeltidsmynt (1)

Tidigare har jag skrivit lite om ”Fascinerande Fulingar”, d.v.s. svenska eller gotländska medeltidsmynt som trots ganska usel kvalitet och närvaron av skador, ändå platsar i samlingen p.g.a. historisk betydelse och/eller raritet.

Men det finns naturligtvis även medeltidsmynt i ”andra änden av skalan”. Nu måste man väl erkänna att genomgående är de konstnärliga/estetiska aspekterna på medeltidsmynten inte alltid något att skryta med, även om det faktiskt finns mynt som i sin enkelhet är mycket elegant komponerade.

Hur som helst – skönheten sitter ju som bekant i betraktarens öga (William Shakespeare). Vi får se hur många inlägg det blir i denna serie, men några skall jag väl orka med. Så håll till godo med mynt som Gorgon anser vara vackra, eller i alla fall av (för medeltidsmynt) i ovanligt god kvalitet.

Vi börjar med en gotländsk hvid från 1520-talet, LL B:II:5a. De flesta medeltidsmynt förekommer ju endast i låg kvalitet, men i undantagsfall så har mynt i mycket hög kvalitet bevarats till nutid. Detta är en mynttyp där jag noterat ett fåtal exemplar i ovanligt hög kvalitet; 01 eller bättre. Ett av dessa, möjligen det bästa, har hamnat i Gorgons egen samling. Myntet är inköpt på Hornungs auktion 23, nr 30. Där klassat som kvalitet ”0-01”.

/vackra_mynt_1.jpg

17 feb 2017