Wien, Wien, nur du allein

Wien, Wien, nur du allein
Sollst stets die Stadt meiner Träume sein !

Precis hemkommen efter tre dygns intensiv ”kulturell verksamhet” i Wien, tillsammans med 18 andra numismatiskt, historiskt och kulturellt intresserade kamrater.

För två år sedan arrangerade Numismatiska Klubben i Uppsala en mycket lyckad ”numismatisk resa” till Berlin – och nu var det dags igen! Men denna gång styrde vi kosan mot Österrikes huvudstad Wien. Det blev tre mycket intensiva dygn; vi började i Kunsthistorisches Museum, där den enastående myntutställningen förevisades för oss. En helt makalös utställning av mynt och medaljer från antiken och framåt – självklart med ett centraleuropeiskt och österrikiskt fokus. Men det fanns även en separat monter med lite svenska specialiteter; bl.a. plåtmynt och en Palmstruch-sedel. Även i medaljmontrarna fanns åtskilligt av intresse för en svenska besökare. Vi besökte även utställningen i Österrikes Nationalbank, där flera av oss fick lyfta en äkta 12 kg guldtacka (säkert inkåst i en glasmonter med ett hål där man kunde sticka in handen). Ytterligare en höjdpunkt på besöket var en mottagning på Institut für Numismatik und Geldgeschichte vid Wiens Universitet. Utöver information om den forskning och utbildning som där bedrivs, så fick vi ”hands on” en demonstration av såväl det imponerande numismatiska biblioteket som de samlingar av numismatica som finns där – speciellt innehållet i medaljskåpen imponerade stort!

Det fanns tid till egna utflykter i mindre grupper; Gorgon hann med att besöka Kaiserliche Schatzkammer samt utställningarna av historiska musikinstrument, rustningar och vapen. På söndagen återvände jag några timmar till de enastående samlingarna av konstföremål, måleri och egyptiska skatter i Kunsthistorisches Museum. Det bör påpekas att samlingarna i Wien är oerhört omfattande, och man skulle egentligen behöva minst en vecka eller två för att (översiktligt) hinna se allt.

Resan innehöll naturligtvis även åtskilligt med trevligt umgänge reskamraterna emellan, samt enastående fast och flytande förplägnad av högsta kvalitet. Trötta och glada äntrade vi ett flyg tillbaka till ett snöslaskigt Sverige på söndagseftermiddagen.

Ett bildreportage finns här.

/wien_1916.jpg

15 nov 2016