Blogg

Höstens myntmässor

5 aug 2018

Datum för höstens myntmässor.

Norrköping 8 september. Mera information här.

Lund 29 september. Mera information här.

Borlänge 6 oktober. Mera information här.

 

(kort) Rapport från myntmässan i Olofström

29 jul 2018

Solen sken från en klarblå himmel och termometern hade med god marginal passerat +30C när myntintresserade samlades i Olofströms Folkets Hus för en vecka sedan.

Som vanligt ett trevligt (numismatiskt) avbrott i de annars numismatikbefriade sommarmånaderna.

Det var tre år sedan Gorgon senast kunde besöka mässan. Trots det fantastiska sommarvädret så var nog antalet besökare ungefär som senast. Jag bedömer dock att antalet utställare var något färre.

Inom mina egna fokusområden var dock utbudet av intressanta objekt ganska begränsat. Ett fåtal medeltida svenska mynt, liksom något enstaka gotländskt, fanns på brickorna. En ”fyndlåda” med numismatiska småtryck fick följa med hem.

Hur som helst så skall arrangörerna ha en eloge för arrangemangen! Gorgon hoppas på en upprepning nästa år!

/olofstrom-2018-bild.jpg

Myntsamlarmässa i sommarvärmen!

15 jul 2018

Den 21 juli arrangeras en myntmässa i Olofström. Gorgon har besökt denna mässa några gånger, och tycker att den är väl värd ett besök! De senaste två åren har mässan tyvärr kolliderat med andra åtaganden, men i år räknar Gorgon med att åter vara i sydsverige vid denna tidpunkt. Mer information om mässan finns här.

Dagen efter myntmässan (d.v.s. 22 juli) kan den hågade besöka den årliga (gigantiska) antikmarknaden i Degeberga. Det brukar finnas lite mynt även på denna, men fokus är på allsköns andra antikviteter och samlarobjekt. Mer information här.

(Bilden nedan har jag "lånat" från KNF's hemsida)

/olofstrom-2018.jpg

Rekordpriser i sommarvärmen!

11 jul 2018

Så här under sommarmånaderna tar Gorgon normalt en paus från numismatiken och bloggandet.

Ett kort blogginlägg är dock nödvändigt för att kommentera den auktion som SPINK nyligen genomförde (3 juli 2018).

På denna auktion, med fokus på vikingatida anglosaxiska mynt, utbjöds även ett antal s.k. Anglo-Skandinaviska mynt (”skandinaviska imitationer”), samt ett par mynt från Olof Skötkonung och en del norska och danska vikingatida mynt. (En del av ”skandinaverna” skulle också med rätta ha sorterats in under rubriken ”Olof”...) De skandinaviska mynten, varav några på fyrkantig plants, såldes väl till ungefär förväntat pris.

Men två av Olof-mynten nådde häpnadsväckande 6000 GBP innan klubban föll. Med aktuell valutakurs, och påslag i form av köparprovision och VAT på denna, betalade köparna alltså ca 88000 SEK styck för dessa mynt. Utan att ha haft möjlighet att i detalj gräva ner mig i min statistik, så skulle jag tro att detta är nya ”all-time-high” för Olof Skötkonungs mynt.

(bilderna nedan "lånade" från SPINKS hemsida.)

/spink-2018-07-03.jpg

Efterlysning! ”Studentuppsatser” i Numismatik

13 jun 2018

Numismatiska Forskningsgruppen vid Stockholms Universitet (”NFG”) ger föreläsningar och kurser i Numismatik för bl.a. arkeologistuderande. Studenter kan också skriva uppsatser i numismatik på olika nivåer. Sedan tidigt 1990-tal har ett stort antal uppsatser sett dagens ljus. Många av dessa är riktigt bra och innehåller väsentlig kunskap om (primärt) vikingatida och medeltida myntfynd och mynt.

Gorgon saknar en del av dessa uppsatser i sitt bibliotek. Så om någon läsare av denna blogg har någon eller några av nedanstående uppsatser i sin ägo, och kan tänka sig att avyttra den eller dem till Gorgon, så tveka inte att kontakta mig HÄR.

(Ja, jag vet att flertalet av dessa kan laddas ner i PDF-format från NFG:s hemsida, men Gorgon söker alltså de tryckta (stencilerade) originalutgåvorna.)

(a) Hedin, Susanne: Nicks och andra proberingsmärken på arabiska mynt. 1990.

(b) Karlsson, Sven: Vikingatida silvermynt funna på Öland. En korologisk och kronologisk studie. 1990.

6. Thommy Tasakis: Myntningen i Würzburg och Bamberg under sen vikingatid. En analys baserad på det svenska fyndmaterialet. 1992.

8. Stefan Kreher: Svenskar i västerled. 1993.

9. Susanne Svensson: Gård och skatt på Gotland. 1993.

12. Lennart Ruus: Pengar och prelater. En studie av mynt präglade av Kölns ärkebiskopar under sen vikingatid. 1993.

18. Pär Lindström: Remagen – en kronologisk studie. 1995.

20. Eva Remius: Mynt från Niederelbeområdet. 1995.

21. Monica Rosenblom: Vikingatida mynt från Augsburg som funnit vägen till Sverige. 1995.

25. Susanna Detthoff: Corvey – dess myntning utifrån det svenska fyndmaterialet. 1996.

35. Marcus Johansson: Den vikingatida myntningen i Groningen. 1997.

38. Helene Pettersson: Vikingatida myntning i Dinant. En kronologisk studie. 1997.

42. Janett Lindstedt: Vikingatida mynt i gravar. Ett försök att belysa kristnandeprocessen på Gotland och Mälardalen utifrån ett numismatiskt perspektiv. 1997.

/nfg-uppsatser.jpg

Sommar och Sol 2018

22 maj 2018

Den numismatiska vårterminen närmar sig sitt slut. Man kan konstatera att intresset för äldre mynt håller i sig. Även om det mest bestående intrycket från vårens auktioner är de mycket höga priser som äldre svenska guldmynt numera betalas med, så kan man notera att även bättre medeltidmynt nu når mycket goda priser. Under våren har faktiskt ett par prisrekord slagits med god marginal. Myntmässorna lockar också en trogen publik, och många myntklubbar har regelbundet trevliga aktiviteter för sina medlemmar.

På den tråkiga sidan kan vi notera att diskussionsforumet Mynt Med Mera stängdes tidigare under våren. Aktiviteten på detta forum har varit mycket låg. Och efter 20 års bloggande så avslutas en epok när Ingemar Svensson stänger sin Ingemars Myntblogg. Ingemar kommer dock fortsatt att hålla oss informerade via sitt Twitterkonto. Även de numismatiska länkarna och agendan kommer att fortleva; för detta är Gorgon mycket tacksam. Men fler nya bloggare behövs! Kanske någon läsare av detta inlägg känner sig manad att ta sig an utmaningen? Ambitionsnivån för en blogg bestämmer man ju själv...

Gorgons myntsida och blogg kommer att fortsätta med sin verksamhet, även om inläggen under sommarmånaderna av naturliga skäl kommer glesare än under höst, vinter, och vår.

För Gorgon själv blev vårterminen ovanligt stillsam; 4 mynt köptes och 7 såldes. Samlingen innehåller nu alltså färre mynt än vid årsskiftet. Nedgången är dock tillfällig, då antalet dubbletter i samlingen nu är på all-time-low. Ytterligare några få objekt kan komma att avyttras, men jag räknar med att redan under hösten kommer antalet inköp att överstiga antalet försäljningar.

I brist på nyförvärv till myntsamlingen gläds Gorgon åt att det numismatiska biblioteket fått några riktigt bra tillskott under våren. Mest glädjande är att avdelningen med periodica och kataloger kunnat kompletteras med en del riktigt ovanliga och högintressanta publikationer.

Gorgon önskar alla myntvänner en riktigt trevlig sommar!

/scan0108.jpg

 

Och förstaplatsen går till Carl XVI Gustaf!

26 apr 2018

Idag meddelas bl.a. på SVT att kung Carl XVI Gustaf nu är den kung som suttit längst på den svenska tronen, nämligen 44 år och 223 dagar. Han överträffar därmed kung Magnus Erikssons rekord från 1364; Magnus var kung i 44 år och 222 dagar enligt hovet och Riksarkivet.

Magnus Erikssons långa regering gör att hans mynt hör till de vanligare och billigare bland de svenska medeltidsmynten. Ett flertal typer präglades, och visst finns det bland Magnus mynt ovanliga och riktigt rara objekt – men även mynt som är möjliga för normalsamlaren att förvärva till mycket rimliga priser.

Nedan avbildas två mynt ur den serie som präglades i stor mängd 1340–1354. På ena sidan ser vi ”Folkungalejonet” och på den andra sidan Tre Kronor med en bokstav eller symbol i centrum. Mynten är mycket vanliga på marknaden, men riktigt vackra exemplar är sällsynta – de flesta mynten av denna typ är slarvigt präglade. Nedan avbildade mynt är av ovanligt hög kvalitet.

Den som vill fördjupa sig i Magnus mynt rekommenderas läsa Svensk Numismatisk Tidskrift nr 4, 2016, sidan 84-86. Den finns som PDF här.

/magnuseriksson_b_ny.jpg

FriMynt 2018

24 apr 2018

Så var man hemma igen efter en mini-semester på fyra dagar i ”södern”. Huvudattraktionen var naturligtvis FriMynt 2018 – ”störst, bäst och vackrast” av alla svenska myntsamlarmässor! Som vanligt bjöd Helsingborg på soligt och lagom varmt väder – om än lite blåsigt.

Mässan var i mångt och mycket en kopia av 2017. Men medan utbudet av vikingatida och medeltida svenskt material var spektakulärt förra året, så var det magert denna gång. Gorgon köpte faktiskt inte ett enda mynt denna gång, och även litteraturinköpen blev begränsade. (Några få billiga objekt till kuriosasamlingen fick också följa med hem.) Men vad gör det? Många trevliga samlarkompisar och handlare var på strålande humör, och mycket ”myntsnack” blev det i fikahörnan, där medhavda objekt förevisades; såväl ”live” som på foton.

En trevlig överraskning var att samlaren och entusiasten Sven-Olof Källerholm presenterade sin nyutkomna bok om Karl XI:s 1 öre i silver 1661–1697. En trevlig sak i A4-format på 128 sidor. Rikt illustrerad.

De handlare jag talade med var nöjda med mässan; antalet besökare var väl ungefär som 2017 enligt min bedömning. Nu ser vi fram emot nästa trevliga mässa – om än i betydligt mindre format – Olofström i Juli.

/frimynt_2018_1.jpg

/frimynt_2018_2.jpg

Årets numismatiska höjdpunkt?

16 apr 2018

Nu på lördag (21 april) arrangeras åter igen FriMynt i Helsingborg. Är detta årets numismatiska höjdpunkt? Kanske - det är i alla fall en av höjdpunkterna!

Denna mässa är utan konkurrens den myntsamlarmässa i Sverige som lockar flest utställare och besökare. Här finns ett stort utbud av numismatiska objekt för alla inriktningar och i alla prisklasser. Och dessutom är det en TREVLIG tillställning. Här träffar man myntvänner från när och fjärran som man annars endast kommunicerar med via email och telefon. 

Så om man gillar att jaga nya objekt till sin samling, se numismatiska objekt av alla de slag och lära sig mera om dem, och dessutom uppskattar socialt umgänge och utbyte av ideer och kunskap med likasinnade i caféhörnan - ja då skall man ta sig till Helsningborg nu till helgen.

Allt du behöver veta om mässan hittar du här.

Utställarförteckning nedan. Vi ses på lördag!

/frimynt_2018_exhibit.jpg

Myntsamlarmässor i April

29 mar 2018

Trots att våren är sen i år, så finns det "numismatiska vårtecken"; GNFs myntmässa i Göteborg 7 April och FriMynt i Helsingborg 21 April. Myntmässor är, tillsammans med live-auktioner och klubbmöten, begivenheter som förgyller tillvaron för Gorgon.

Tyvärr är jag förhindrad att besöka ”framsidan” även denna gång, men FriMynt finns ännu i min kalender.

Följande kan man läsa om Göteborgsmässan på GNFs hemsida: ”7/4 2018 kl 11.00-15.00, Dalheimers hus, Slottsskogsgatan 12, mitt emellan Mariaplan och Jaegerdorffsplatsen, spårvagn 3, 9 och 11.

Information om FriMynt 2018 hittar man här.

MISAB auktion 26+27 - lördagen

25 mar 2018

Så var första dagen av MISABs auktionshelg (lördagen) avklarad! Det som stod på agendan för dagen var Ottar Ertzeids samling, del 2 (auktion 26), samt de svenska mynten ur auktion 27. Ertzeids samling har inte sin tyngdpunkt på medeltiden, och de mynt som denna gång utbjöds var ganska vanliga objekt, varav vissa var i ganska god kvalitet. Klubban föll väl ungefär på förväntat pris, med undantag för kung Hans halvörtug från Stockholm, LL 5, som nådde imponerande 10500 kr (vilket med påslag 18,75% ger ett totalpris på 12469 kr). Med tanke på att detta är den vanligast förekommande halvörtugen från Hans, så får detta betraktas som ett ganska högt pris.

På auktion 27 kom ett flertal av medeltidsmynten från en specialsamling, vilken även inkluderade några ”europeiska förebilder” till de svenska objekten. Generellt sett så var prisnivån hög eller mycket hög – detta gällde i synnerhet de mera spektakulära objekten som jag tidigare kommenterat. Lejonbrakteaten (LL XII:2) nådde imponerade 60000 kr (71250 kr). Den vackra fågelbrakteaten (LL XII:5) klubbades för hela 62000 kr (73625 kr), vilket med god marginal är det högsta pris som denna mynttyp någonsin sålts för. Albrekts första örtug – ett mynthistoriskt mycket viktigt mynt – blev auktionens dyraste medeltidsmynt; klubbad för 66000 kr (78375 kr) är det troligen är det näst högsta priset som någonsin erhållits för en medeltida svensk örtug på offentlig auktion. Ännu ett prisrekord kunde noteras då ett ovanligt vackert exemplar av den äldsta gotländska penningen (LL XX:1a) nådde 10500 kr (12469 kr) – även det så vitt jag vet ett nytt rekord för typen.

Rent generellt så bekräftades på dessa auktioner den trend som började skönjas under hösten 2017. Nämligen att bra medeltidsmynt har blivit eftertraktade och att prisnivån på dessa är under kraftig uppgång. Även vanligare material når bra priser, dock med en något mera sansad prisökningstakt. Sen är det ju så att på de flesta auktioner klubbas ett eller några objekt till (för köparen) förmånliga priser. Detta är ju en av anledningarna till att man gärna vill vara med på auktionen ”live”; då kan man nämligen anpassa sina bud och sin strategi i ”realtid”.

(De svenska mynten från Gustav Vasa och framåt, liksom de utländska mynten och övriga numismatiska objekt kommer säkert att kommenteras och analyseras av mina kunniga bloggkollegor.)

[Komplettering 2018-03-26] Preliminära slutprislistor har nu publicerats på MISABs hemsida. På auktion 26 klubbades mynt för drygt 4,8 miljoner kr; på auktion 27 för drygt 10 miljoner kr. Dyraste objektet blev utrop 36 på auktion 27 (se bild nedan), som klubbades för 380000 kr (451250 kr).

/misab_27_bild.jpg

Mynt i Mellansverige - 2018

18 mar 2018

För drygt sex år sedan samlades representanter för sex myntklubbar i Mälardalsregionen för att diskutera ett närmare samarbete. Resultatet blev att Mynt i Mälardalen (”MiM”) initierades – ett informellt samarbete med primärt syfte att en gång per år arrangera en auktion för medlemmarna i de sex klubbarna. Samarbetet har nu rullat på i sex år, och enligt det schema som lades upp när samarbetet startades, så var det denna gång Numismatiska Klubben i Uppsala (”NKU”) som var arrangör. Ett 60-tal mynt- och medalj-entusiaster hade anmält intresse och tagit sig till Uppsala. Det bör noteras att under resans gång har en sjunde klubb tillkommit (Falu-Borlänge Myntklubb), så numera betyder MiM ”Mynt i Mellansverige”.

Mellan kl. 9 och 12 dukades borden med ca 600 auktionsobjekt, och objekten kunde studeras av de potentiella köparna samtidigt som kaffe och kaka fanns tillgängligt. Strax före 12 serverades den numera obligatoriska buffélunchen, och alla lät sig väl smaka. Efter lunchen var det dags för auktion, och ca 3 timmar senare var det sista utropet klubbat.

Som sista moment i programmet överlämnade NKUs ordförande Curt Ekström stafettpinnen till Tomas Schütt från Falu-Borlänge Myntklubb, som alltså kommer att vara arrangör för MiM-träffen 2019!

Sammantaget en mycket trevlig och lyckad dag i den numismatiska förbrödringens tecken.

/mim-2018.jpg

EFTERLYSNING - Hirsch Mynt-Rapport 1988-1990

25 feb 2018

Under perioden 1950 fram till början av 1970-talet var Hirsch Mynthandel under ledning av Harry Glück landets ledande mynthandel; en position som under 1970-talet, efter Glücks död 1971, successivt övertogs av B. Ahlström Mynthandel. Hirsch Mynthandel bytte därefter ägare flera gånger och drevs vidare fram till 1990. Under sent 1980-tal satsade firman på s.k. myntkonsortier, där man kunde investera i ”gamla mynt”, utan att ha egen kunskap i ämnet. Bankerna belånade gärna dessa konsortier till fulla värdet under det ekonomiska lättsinne som präglade det sena 1980-talet. Det hela tog slut med förskräckelse sent 1990, då firman gick i konkurs, och de mynt som fanns i konsortierna visade sig vara värda endast en bråkdel av det som konsortierna värderats till (av Hirsch Mynthandel). Ägaren till Hirsch Mynthandel dömdes sedermera till ett långt fängelsestraff för grovt bedrägeri. Många småsparare förlorade stora pengar.

Under perioden 1988–1990 utgav Hirsch Mynthandel en egen publikation i A4-format – ”Hirsch Mynt-Rapport”; Initialt enkelt publicerad, men på slutet påkostad med omslag i färg. Rent numismatiskt är dessa publikationer ganska ointressanta, men som tidsdokument har de ett visst värde. (En källa anger att utgivningen påbörjades redan 1987; detta har inte kunnat bekräftas.)

Gorgon vill gärna ha ett så komplett numismatiskt bibliotek som möjligt, och söker därför med ljus och lykta efter (bl.a.) denna publikation. Så om du har några nummer av HIRSCH Mynt-Rapport från 1987 till 1989, samt nr 1/1990, som du kan tänka dig att avvara eller avyttra, så hör av dig till Gorgon via kontaktsidan.

/hirsch_m-r.jpg

MISAB 26+27 kataloger

21 feb 2018

Så har katalogerna till MISAB auktion 26 och 27 levererats. Auktion 26 innehåller mynt ur den fantastiska samling svenska mynt som tillhör Ottar Ertzeid. Samlingens fokus är mot riksdalrar och guldmynt, och endast ett fåtal medeltidsmynt ingår i samlingen. 10 trevliga objekt säljs denna gång, men de stora rariteterna saknas.

Utbudet av svenska och gotländska medeltidsmynt är denna gång ganska begränsat även i katalog 27; jag räknar till 34 utrop, men då inräknat även några icke-svenska objekt. Genomgående bra kvalitet på det som erbjuds. Tre mera spektakulära mynt säljs denna gång; en mycket rar penning med lejon (LL XII:2; ex Sjöberg), och en likaledes sällsynt penning med fågel (LL XII:5; ex Ekström). Under de senaste åren har penningar från den äldre medeltiden rönt stor uppskattning hos medeltidssamlarna, och höga priser har noterats. Troligen får vi se mycket goda priser även denna gång, då de ovan nämnda penningarna inte bara är sällsynta, utan dessutom i för typerna ovanligt hög kvalitet.

Ett tredje mycket rart objekt är Albrekt av Mecklenburgs första örtug. Ett numismatiskt och historiskt mycket viktigt mynt – den första svenska präglingen av en nominal högre än penningen, och dessutom det första myntet med de tre kronorna placerade som vi är vana att de dem – två över en. Det nu utbjudna myntet är det bäst bevarade av de endast fyra objekt som finns i privata samlingar. Det skall bli mycket intressant att se vad samlarna är beredda att betala för det myntet! Kanske får vi se en ny toppnotering för medeltida örtugar?

Nedan bilder på de tre objekt som omnämns ovan. Foto Magnus Wijk.

/misab-27-tre-objekt.jpg

Landskapsinventeringen - Västmanland

1 feb 2018

Nyligen hade jag nöjet att här på bloggen anmäla den första finska volymen i serien Sveriges/Finlands Mynthistoria - Landskapsinventeringen. Under hösten 2017 utkom även en ny volym (den 13:e i ordningen; Västmanland) i den svenska serien. Nedan ser ni ett fotomontage av de två senast utkomna volymerna, tillsammans med en karta över vilka landskap som hittills publicerats (från bakre omslaget av den finska volymen). Sammantaget utgör dessa 13+1 volymer en guldgruva för den som av olika anledningar är intresserad av myntfynd från Sverige och Finland. Det svenska projektet påbörjades redan 1982 och är fortfarande aktivt. Nästa volym skall enligt uppgift behandla Gästrikland och Helsingland. Vilken volym som är den nästa i den finska serien har jag ingen uppgift om, men oavsett vilket finskt landskap det blir så ser jag fram emot den!

Man skall ha klart för sig att bakom varje volym ligger ett mycket stort antal arbetstimmar och stor sakkunskap om vilka fynd som gjorts. Jag kan inte nog poängtera min uppskattning för det arbete som läggs ner på dessa publikationer. Om du inte redan har dem i bokhyllan så bör du snarast inhandla dem!

/landskapsinventeringen_13.jpg

← Äldre inlägg