Beste Norske Middelaldermynter

Ny numismatisk litteratur om nordiska medeltidsmynt är man inte bortskämd med. Då är det så mycket mera glädjande varje gång man kan anmäla ett nytt verk! I vårt västra grannland har en outtröttlig medeltidsentusiast, Magne Josefsen, nu utkommit med en andra volym (av fem planerade) i sitt projekt Beste Norske Middelaldermynter. Den nyutkomna volymen (volym V) omfattar mynt från perioden 1319-1483. Redan tidigare har volym IV utkommit, omfattande perioden 1263-1319.

Grundtanken med bokserien är att publicera så bra bilder som möjligt av de olika mynttyper och väsentliga varianter som finns från respektive tidsperiod. Volym IV som utkom förra året omfattade 86 sidor, och den nyutkomna volym V är på hela 100 sidor. Alla väsentliga mynttyper illustreras med högkvalitativa fotografier i stark förstoring. Josefsen har lagt stor möda på att verkligen leta upp så bra exemplar som möjligt av de mynt som illustrerats – vilket naturligtvis är en rejäl utmaning, då många av mynten är mycket, mycket sällsynta.

Man får ett begrepp om arbetsinsatsen bakom boken, då Josefsen i inledningen noterar att volym IV tagit ”1000 timer minimum” att sammanställa, medan tidsåtgången för volym V anges till ”1200-1500 timer”. Gorgon lyfter på hatten, och ser fram emot volym III, som skall omfatta tidsperioden 1177-1263.

Båda böckerna rekommenderas varmt! Mera information om projektet och den nyutkomna boken hittar man här.

Information om den 2015 utgivna volym IV hittar man här.

/beste-norske-middelaldermynter.jpg

14 dec 2016