Decemberstiljte? Nej då!

December brukar vara en lugn månad i numismatiskt hänseende. Bortsett från pyssel med den egna samlingen, så brukar de enda aktiviteterna av dignitet vara de lokala myntklubbarnas julsammankomster.

Men denna december avviker från mönstret. Dels så arrangerar Myntauktioner i Sverige en Internet-auktion med ett bra och varierat utbud av numismatisk litteratur, dels så finns det en del riktigt trevliga objekt på Frimärkshusets kommande auktion.

http://www.auction2000.se/auk/w.ObjectList?inC=MYA&inA=WEB

http://www.frimarkshuset.se/Auktionskatalog_Nov_2017/pdf/Auktionskatalog_146_Mynt_Webb.pdf

Den stora nyheten idag är dock att dom fallit i målet mot den f.d. chefen på Kungliga Myntkabinettet avseende stöld av mynt ur KMKs samlingar samt ur Göteborgs stadsmuseum. Domen blev tre års fängelse för grov stöld. Samtidigt döms en känd mynthandlare för grovt häleri till villkorlig dom och samhällstjänst.

https://www.svt.se/kultur/museichef-stal-mynt-for-1-2-miljoner-doms-till-tre-ars-fangelse

https://www.aftonbladet.se/a/yv3R8J

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/museichef-stal-mynt-for-12-miljoner-far-fangelse/

Tyvärr är denna historia långt ifrån avslutad med dessa domar. Domen avser endast bevisad stöld av 35 objekt till ett värde av ca 1,2 miljoner kr. Enligt uppgifter i pressen saknas dock (minst) 1200 objekt till ett värde av (minst) 25 miljoner i KMK. Och i även i Göteborg saknas "några hundra objekt", huvudsakligen av guld och även här till ett värde av många miljoner.

Polisutredningen fortsätter och fler åtal är att vänta. Till dess att klarhet bringats i hur, när och av vem alla dessa mynt stulits, så vilar en skugga av misstanke över alla som haft tillgång till samlingarna i Stockholm och Göteborg under de senaste decennierna. Och detta är naturligtvis helt oacceptabelt och mycket obehagligt för alla som är oskyldiga.

1 dec 2017