Den blomstertid nu kommer!

Den numismatiska ”vårterminen” går mot sitt slut. Vårens mässor och auktioner är avklarade, och myntklubbarnas vårprogram är också snart historia. Numismatiska Klubben i Uppsala hade sin sista programpunkt den 30 maj – ett samarrangemang med Museum Gustavianum och Uppsala Universitets Myntkabinett. Temat var ”Vad samlar du på?”, och då inte bara mynt, utan rent generellt. Vi fick dels en del intressanta etnologiska aspekter på samlandet belysta av prof. Birgitta Meurling, som exemplifierade med samlandet av t.ex. skor och gosedjur. Doktoranden vid konstvetenskapliga institutionen, Greger Sundin, tog sedan vid och beskrev hur samlandet förändrats genom tiderna, med fokus mot de senaste decennierna. Avslutande föreläsning stod Magnus Wijk för. Han gjorde en exposé över myntsamlandet från 1500-talet till våra dagar. Alla föreläsningar följdes av en livlig diskussion. Parallellt med föreläsningarna så hade Uppsalaklubben ett informationsbord och en av klubbens medlemmar, Eric Knutsson, förevisade sina samlingar och gav råd och information till de besökare som hade tagit mynt med sig till dagens evenemang. En lyckad avslutning på vårens aktiviteter i Uppsala.

Och ikväll (10 juni) var det så dags för avslut även för Sigtuna Myntklubb. Som vanligt hade ett 40-tal medlemmar hörsammat kallelsen, och utöver de obligatoriska programpunkterna med information, auktion, och kaffe, så bjöds de närvarande på en översikt över den svenska numismatiska litteraturens historia av den i numismatiska sammanhang välkände Per-Göran Carlsson. P-G lovade inledningsvis att klara av detta på 15 minuter, men vi fick oss en dryg halvtimmes lärdom serverad – efterföljande diskussion oräknad!

På bilderna nedan ser ni Magnus Wijk och P-G Carlsson sprida lärdom till massorna. (Boken som P-G förevisar är Elias Brenners Thesuarurus Nummorum.)

/blomstertid.jpg

10 jun 2015