Den blomstertid nu kommer...

Sommaren står för dörren och därmed så går numismatiken in i viloläge – det finns ju mycket annat som lockar när solen skiner och värmen trycker på! Även Gorgon avser att till fullo njuta av sommaren, så blogginläggen blir nog färre under de kommande två månaderna. Dock kan det mycket väl hända att Gorgon filosoferar lite kring numismatiska spörsmål när det blir ”a rainy day”, så titta gärna till hemsidan lite då och då!

Utbudet av medeltida mynt har väl under första halvåret varit ganska begränsat – MISAB 17 och 19 erbjöd en del trevliga objekt, men i övrigt har det varit ganska skralt. På Tradera har det också varit mycket lugnt, liksom på den internationella auktionsmarknaden. Prismässigt har trenden uppåt fortsatt, och det skall bli intressant att se om detta håller i sig under hösten. Dock är det värt att alltid komma ihåg att även om priserna är stigande (eller t.o.m. tycks höga) på kvalitetsauktionerna, så finns det nästan alltid objekt som klubbas förmånligt; för att utnyttja detta fenomen är det dock en klar fördel om man kan närvara fysiskt vid auktionerna, och ändra strategi ”on the fly”, så att säga.

Till Gorgons samling har 15 mynt adderats, och 7 mynt har lämnat samlingen. Hittills i år har de flesta affärerna gjorts med samlarkollegor, och inte via auktioner. Så kan det bli ibland.

Bilden nedan visar en enkrona från 1967, som jag fick som växel när jag köpte pizza häromdagen. Bland våra nu cirkulerande reguljära mynt är det ju bara bland enkronorna som man fortfarande kan hitta silvermynt. (Ja, tvåkronorna är också fortfarande lagliga betalningsmedel, men de cirkulerar ju inte.) Det är flera år sedan jag senast fick ett silvermynt i växeln, så detta får nog ses som en sista hälsning från den tiden då myntens innehåll av ädelmetaller skulle garantera myntens värde. Som bekant så byts våra nu cirkulerande mynt (med undantag för tiokronan) ut mot nya under det kommande året, och därmed försvinner de allra sista silvermynten ur handeln - drygt 1000 år efter att Olof Skötkonung lät prägla de första svenska silvermynten!

Ha en bra sommar!

/1-kr-1967.jpg

5 jun 2016