FriMynt 2015 - en kort rapport

Så var FriMynt 2015 avklarad. Denna anrika Helsingborgs-mässa är en av årets absoluta numismatiska höjdpunkter. Normalt brukar även vädergudarna vara nådiga denna helg i slutet av april, men denna gång så var vädret grått och mulet, och med visst inslag av lättare regn. Men vad gjorde det? I Idrottens Hus samlades som vanligt en stor skara myntintresserade, och när portarna öppnades 11:00, så vällde horderna in i mässlokalen.

Det mesta var sig likt från tidigare år; de flesta handlarna återfinns på samma plats år från år, så efter några besök vet man var man skall börja leta. Efter att ha snabbgranskat utbudet på alla bord, så kan man sedan ta en kopp kaffe i fikahörnan, för att sedan ta en runda till med fördjupade studier av vissa handlares bord.

Ett generellt intryck var att jag nog tror att det var något färre besökare än förra året. Trots detta så var trängseln stor vid de flesta borden. Något som jag saknar, jämfört med hur FriMynt var för 5-10 år sedan, är att utbudet av äldre numismatisk litteratur numera är i stort sett obefintligt. Detta trots att många samlare jagar även kunskap (böcker, kataloger), och inte bara mynt och medaljer.

FriMynt är också ett lysande tillfälle att träffa samlarkollegor från när och fjärran, och ger möjlighet att koppla ihop ett namn med ett ansikte. Denna gång fick jag en kort pratstund med HA från Skåne, vars samling faktiskt innehåller ett och annat bra objekt med proveniens Gorgon. Trevligt!

Till Gorgons egen samling kunde en penning och en örtug bärgas. Litteraturmässigt blev det mycket magert. Intressantast var väl att Bruun-Rasmussen producerat en katalog som förtecknar alla mynt och medaljer i storsamlaren Poul Henning Knudsens samling, som såldes av B-R på åtta auktioner 2009-2013 (auktionerna IV-XI; på auktionerna I-III såldes PHK’s sedlar). Exempel på detta fenomen – att en samling delas upp på flera auktioner, men att det också produceras ett samlingsverk – finns det flera exempel på: Hagander är ett, Nils J Lindberg ett annat.

Sammanfattningsvis en toppenhelg!

/frimynt2015.jpg

27 apr 2015