Örebro-numismatik i semestertider

Juli månad brukar vara ganska befriad från numismatik – dock ibland med undantaget myntmässan i Olofström. Detta år blev det dock inte någon tripp till Blekinge för Gorgon.

Nyligen besökte jag Örebro, och passade på att botanisera lite på Örebro Läns Museum. Och där finns det lite objekt av numismatiskt intresse att beskåda. I den s.k. Klenodkammaren finns en monter med föremål ur Eketorpsskatten, hittad 1950, utställda. Mest armringar, halsringar, och annat vikingatida silver, men även några arabiska dirhamer (och massor av fragment), samt bitsilver (”hacksilver”). Allt var trevligt exponerat i en monter mitt i rummet. I samma lokal fanns även en monter med svenska mynt från Olof Skötkonung och framåt, samt en monter med medaljkonst. Båda montrarna innehöll intressanta objekt, men tyvärr var belysningen vid dessa montrar helt undermålig.

Men med anmärkningen på belysningen avklarad, så kan ändå ett besök på museet varmt rekommenderas för den som är historiskt och numismatiskt intresserad.

/orebro-1.jpg

/orebro-2.jpg

29 jul 2016