SNF årsmöte i Örnsköldsvik

I helgen arrangerades SNF:s årsmöte. Värd för årets möte var Nola Myntklubb i Örnsköldsvik. Ett mera utförligt reportage kommer säkert att publiceras i SNT eller på annat sätt. Så här nöjer Gorgon sig med några spontana intryck och några bilder.

Utöver själva årsmötet, som avklarades utan större diskussioner på lördag kväll, så omfattade lördagsprogrammet ett besök på det mycket märkliga ”friluftsmuseet” Mannaminne i Nordingrå (jag kommer inte på något bättre ord att beskriva det). Vädergudarna var nådiga, och numismatiker från hela Sverige strosade runt i gassande solsken och betraktade märkligheterna. Åter i Ö-vik så var det dags för en mindre auktion med material från Sven Svenssons samlingar. Budstriderna var hårda, och priserna goda. Efter själva årsmötesförhandlingarna vad det dags för välsmakande middag, som traditionen bjuder.

Lördagen bjöd dels på en liten visning av Örnsköldsviks museum, där man dagen till ära plockat fram två romerska bronsmynt som hittats strax söder om Ö-vik. Medan romerska denarer (silvermynt) ju hittats i tusental – främst på Gotland – så är fynd av romerska bronsmynt mycket sällsynta i Sverige. Även medaljen över landshövding Örnsköld förevisades i såväl silver som guld.

Den lokala klubben hade därefter ordnat med en utställning med objekt ur medlemmarnas samlingar. Och det var ett imponerande smörgåsbord som förevisades. Utöver mynt från Olof Skötkonung till Carl XVI Gustaf, så fanns plåtmynt, antika mynt, primitiva betalningsmedel, sedlar, mm exponerade. Samt en enastående samling med provmynt. Nola Myntklubb skall ha all heder av arrangemangen!

/snf-ovik-1.jpg

/snf-ovik-2.jpg

/snf-ovik-3.jpg

10 maj 2016